Spread the love

Wasmachines zijn een flinke investering, en als het goed is gaat het apparaat wel een paar jaar mee. Het is daarom de moeite waard om even grondig onderzoek te doen bij aanschaf van een nieuw exemplaar. Een wasmachine kopen doe je namelijk niet elke dag.

Zo weet je zeker dat je niet jarenlang zit opgescheept met een wasmachine die te veel water gebruikt of te klein is voor alle was die je hebt.

Natuurlijk hangt je keuze af van je budget, maar ook je persoonlijke behoeften spelen een grote rol. Een gezin met drie kinderen die allemaal regelmatig sporten, zal iets alles willen dan een oudere alleenstaande. Waar moet je dus op letten? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Grootte

De trommelgrootte van een wasmachine wordt in kilo’s uitgedrukt. Een trommel van 10 kilo heeft een grotere capaciteit dan één van 7 kilo.

Hoe veel ruimte je in de trommel nodig hebt, is afhankelijk van hoe veel je wast – iets dat je eenvoudig kunt meten door een gemiddelde wasmand op de weegschaal te zetten.

Gemiddeld hebben twee volwassenen 5-6 kilo nodig, een gezin met twee kinderen 6-7 kilo, en een groter gezin 7 kilo of meer. Let ook op de grootte van je droger: wanneer die maar 6 kilo was aankan, is het onzin om een trommel van 10 kilo te nemen.

Toerental

Het toerental is om twee redenen belangrijk: het heeft invloed op hoe droog je was is wanneer de machine klaar is, en sommige stoffen kunnen maar een bepaald toerental aan.

Hoe hoger het toerental is, hoe droger je was uit de machine komt. 800 is doorgaans genoeg wanneer je een droger hebt. Wil je toch drogere was, hou dan in je achterhoofd dat een wasmachine met meer toeren vaak duurder is, en dat het verschil in droogte tussen 1200 en 1600 toeren per minuut miniem is.

Wat ook een optie is, is om een model te nemen waarbij het toerental ingesteld kan worden. Ook voor kwetsbare stoffen als zijde of wol is dat fijner.

Zuinigheid

De zuinigheid van een wasmachine kun je in theorie aflezen aan het energielabel: A is het zuinigst. Machines met label A zijn vaak weliswaar duurder dan modellen met een lager label, maar die aankoopkosten worden doorgaans gecompenseerd door een lager energieverbruik.

Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat het label vaak alleen geldt voor een optimaal wasprogramma, waarbij de machine ook nog eens helemaal vol zit. Het label kan dus nuttig zijn, maar bekijk daarnaast ook zeker of de machine wel geschikt is voor jouw eigen wasgewoonten.